mastersport.cz
596 633 216
Přihlásit
/
Registrace
Stolní tenis Výprodej BLACK FRIDAY

Zdravé svačiny pro úspěšný start školního roku

S blížícím se koncem léta nastává doba, kdy se těšíme na začátek nového školního roku. Pro mnohé z nás to znamená nové výzvy, nová setkání s kamarády a učiteli, a také novou příležitost dbát o své zdraví a životní styl. Jedním z klíčových aspektů správného fungování ve školních lavicích je také vhodná a zdravá strava, zejména co se týká svačin do školy.

Každodenní svačiny hrají důležitou roli v poskytování dětem potřebných živin a energie pro optimální koncentraci a výkon během školních hodin. Protože je důležité vybrat správné svačiny, které budou dětem chutnat, ale zároveň budou i zdravé, přinášíme několik inspirací na zdravé svačiny do školy:

Obecné tipy pro přípravu svačin:

  • Zahrňte do svačin různé druhy čerstvého ovoce a zeleniny.
  • Vyměňte bílé pečivo za celozrnné varianty.
  • Přidejte do svačin sýr nebo jogurt s nízkým obsahem tuku.
  • Namísto sladkých průmyslově vyráběných sušenek připravte domácí varianty.
  • Překvapte své dítě lahodným ovocným nebo zeleninovým smoothiem.
  • Místo cukrovinek nabídněte dětem sušené ovoce, ořechy nebo semínka.



Celozrnný bagel s máslem a banánovými plátky

  • Celozrnný bagel (můžete použít i celozrnný chléb) potřete máslem nebo ořechovým máslem.
  • Nanesete plátky čerstvého banánu na máslo.
  • Pokud chcete svačinu obohatit o proteiny, můžete přidat také tenké plátky měkkého tvarohu nebo nízkotučného sýra.
1

2

Smoothie misková svačina

  • Namixujte oblíbené ovoce (jako jsou banány, jahody, borůvky nebo mango) spolu s nízkotučným jogurtem nebo mandlovým mlékem.
  • Nalijte smoothie do misky a ozdobte čerstvým ovocem, ovesnými vločkami, semínky či kousky sušeného ovoce.
  • Děti budou mít radost nejen z chutné svačiny, ale také z výzdoby, kterou si mohou udělat samy.

Tvarohový dezert s ovocem

  • Smíchejte nízkotučný tvaroh s trochou medu nebo javorového sirupu pro příjemnou sladkou chuť.
  • Přidejte čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky.
  • Tvarohový dezert je vynikající zdroj vápníku a bílkovin.
3

4

Ovesné sušenky s banánem a ořechy

  • 2 středně velké zralé banány
  • 100 g ovesných vloček
  • 30 g nasekaných ořechů (vlašské ořechy, lískové ořechy nebo mandle)
  • 1 lžíce medu (nebo podle chuti)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nepovinné)

Postup

  • Rozehřejte troubu na 180°C a připravte plech s pečicím papírem.
  • Rozmačkejte banány v misce vidličkou, přidejte ovesné vločky, nasekané ořechy, med, skořici a vanilkový extrakt (pokud používáte).
  • Směs důkladně promíchejte, dokud nevznikne konzistence, která se dá snadno formovat.
  • Svačinu vytvarujte do malých placiček a položte je na připravený plech.
  • Pečte sušenky v předehřáté troubě asi 15-20 minut (dokud nejsou lehce zlatavé).
  • Nechte sušenky chvíli vychladnout a poté je můžete uskladnit v uzavřené nádobě nebo sáčku.

Celozrnný sendvič s avokádem a kuřecím masem

  • 2 kusy celozrnného chleba
  • 1 avokádo
  • 100 g vařeného kuřecího masa (můžete použít i zbytky z grilovaného kuřete)
  • 1 rajče
  • pár plátků okurky
  • salátové listy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  • Na oba kusy chleba nanesete tenkou vrstvu avokáda (rozmačkaného vidličkou) jako náhražku másla.
  • Na jeden kus chleba položte plátky vařeného kuřecího masa.
  • Na druhý kus chleba dejte plátky rajčete, plátky okurky a pár salátových listů.
  • Případně dochuťte solí a pepřem.
  • Když jsou obě části hotové, spojte je dohromady a zabalte do sáčku na svačinu.
5


Svačiny hrají důležitou roli ve výživě a školním výkonu dětí, a proto je nutné jim věnovat zvýšenou pozornost. Zdravá svačina má pozitivní vliv nejen na fyzickou, ale i na duševní kondici dítěte, a přispívá tak k úspěšnému startu do nového školního roku.




TIP Mr. Mastera

Bezlepkové ovesné sušenky s borůvkami a kokosem
Recept vhodný i pro děti s intolerancí na laktózu nebo lepek:

  • 1 1/2 hrnku bezlepkových ovesných vloček
  • 1/2 hrnku kokosové mouky
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 1/4 hrnku medu (nebo javorového sirupu)
  • 1/2 hrnku bezlaktózového nebo rostlinného mléka
  • 1/2 hrnku sušených borůvek
  • 1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C a připravte plech s pečicím papírem.
  • V míse smíchejte bezlepkové ovesné vločky, kokosovou mouku, sušené borůvky, nasekané vlašské ořechy a špetku soli.
  • V jiné misce smíchejte kokosový olej, med (nebo javorový sirup), bezlaktózové nebo rostlinné mléko a vanilkový extrakt.
  • Postupně vmíchejte mokré ingredience do suchých, dokud nevznikne těsto.
  • Formujte malé kuličky ze těsta a položte je na plech s dostatečným odstupem.
  • Lehce rozmačkejte kuličky vidličkou, aby vznikly malé sušenky.
  • Pečte sušenky v troubě asi 10-12 minut, dokud nejsou lehce zlatavé.
  • Nechte sušenky vychladnout a uskladněte je v uzavíratelné nádobě.


Chceš mít dopravu od 2 000 Kč ZDARMA? Vstup do MASTER SPORT active!
Zaregistrovat se